Travel: Heleboel Instanbul (NL)

 

beeld: Cappadocia by Studio Revoir 

Met het voornemen dat ik elk jaar een stad – het liefst een land – bezoek waar ik nog nooit eerder ben geweest te bezoeken, was de keuze snel gemaakt voor Istanbul. Mensen die mij inmiddels goed kennen weten dat ik, als het om reizen gaat, al vér van te voren allerlei voorbereidingen tref. Van het lezen van artikelen over de bestemming, tot het samenstellen van al m’n outfits zodra er geboekt is, en vervolgens Insta afstruin naar de must-visits. Door het laatstgenoemde moet je je trouwens niet laten fool-en… Schijn bedriegt nog best vaak. Daar over later meer.

   

CITY WITH MANY SIGHTS

Istanbul is echt een topbestemming als je een korte reis wilt maken – het liefst later in het voorjaar, want: aangenaam weer. In vijf dagen kan je bijvoorbeeld al heel veel zien en doen (waaronder een uitstapje naar UNESCO werelderfgoedlijst-bestemming Cappadocië). De stad is groot en super divers; en dat op verschillende vlakken. Wist je dat Istanbul met ruim 15 miljoen inwoners, de grootste stad van Turkije is? Bijzonder is dat het grootste deel van deze mensen oorspronkelijk niet uit Istanbul komt. Een groot deel is naar de stad toe gekomen voor de werkgelegenheid.  

“[..] niemand heeft tijd voor onnodig lange wandelingen
of dure taxiritten naar al die mooie plekken.”

SULTANAHMET EN DE BAZAARWIJK
De stad kent verschillende wijken; de wijken Sultanahmet en de Bazaarwijk vormen samen het historische centrum van de prachtige stad. Ik raad dan ook aan om in deze omgeving je accommodatie te boeken! Veel is op loopafstand te doen – niemand heeft tijd voor onnodig lange wandelingen of dure taxiritten naar al die mooie plekken.

BEYOGLU, TÜNET, GALATA & TAKSIM
Beyoglu, Tünet en Galata vormen samen weer het moderne Europese hart van de stad; Taksim is hiervan het middelpunt. Je kunt er heerlijk winkelen; De grote winkelstraat deed me trouwens wel heel erg denken aan de Kalverstraat. Ik was dan ook slightly confused op het moment dat ik midden in de menigte van de straat terecht kwam. Taksim is bruisend, Taksim is gaande. Als ik het zo mag zeggen. Hoewel m’n benen en voeten het niet eens waren met mijn hart die sprongetjes maakte bij de tal van kleine straatjes en paadjes, werd ik heel gelukkig van de combinatie authentiek en modern. Istanbul stole my heart in that way… De eerstvolgende keer dat ik Instanbul bezoek, wil ik iets meer van het nachtleven proeven. We hebben in een korte tijd zoveel gezien en gedaan – waardoor we weinig tijd hadden om echt te stappen. Ook omdat het Ramadan was, was het op veel plekken rustiger dan normaal in het uitgaansleven.

BOSPORUS
Istanbul kent een Europees gedeelte en ook een Aziatisch gedeelte; hetgeen wat deze twee delen van de stad scheidt is de rivier de Bosporus. Aan deze rivier is ook veel te beleven. Op de brug vind je bijvoorbeeld veel vissers – ik vind het trouwens echt bewonderingswaardig hoeveel geduld vissers hebben. Ik ben zelf vrij ongeduldig (yes, flaws and all) maar ik kon er op een of andere manier toch van genieten om die vissers zo onbezorgd te zien zitten wachtend op hun hoofdprijs uit de rivier.

DOLMABAHCE PALEIS
Aan de Bospurus vind je ook het bijzondere Dolmabahce Paleis met een prachtige tuin en uitzicht over de rivier.  Je kunt verschillende tours doen door het paleis, maar daarnaast dus ook heerlijk relaxen in de tuin. 


MOSKEEËN & MEER

I’m a sucker for good architechture – en daarom altijd al onder de indruk geweest van religieuze gebouwen. Van kerken, tot Islamitische en Joodse bouwwerken. Vaak omdat de hoogte en de omvang van deze gebouwen indrukwekkend zijn. Daarnaast zijn de details in de gebouwen werk waar ik uren (al niet dagen) naar kan kijken. De Sultanahmet Camii (Turks voor moskee) is een van die grote moskeeën. Als je al op het plein komt aanlopen, ben je al betoverd van het zicht op de moskee. Er zijn erg veel moskeeën te vinden in de stad. Toen ik de Sultanahmet moskee (ook wel bekend als de Blauwe Moskee) bezocht, lag deze van binnen midden in een verbouwing. Jammer, maar niet getreurd – de Suleymani moskee heeft dit dubbel en dwars goedgemaakt. Ik vind deze moskee eerlijk gezegd velen malen mooier dan de bekende Blauwe Moskee. Ik zou de Suleymani moskee dan ook zeker aanraden om te bezoeken. 

Note to all: als je besluit de moskee te bezoeken, houd er rekening mee dat je gepaste kleding draagt. Een lange broek of jurk en schouders bedekt, een hoofddoek op als je de moskee betreed en natuurlijk je schoenen uit. 

BALAT

Balat was vroeger een Joodse wijk in Instanbul. Het is een kleine wijk waar de armoede zichtbaar is – maar tegelijkertijd levendig door de gekleurde huizen. Op Instagram zie je het ene na het andere kiekje voorbij komen met de gekleurde huisjes in Balat. In het echt zijn het enkele huisjes naast elkaar, op een plek waar je het totaal niet verwacht. In mijn mogen niet bijzonder. 
 Je ziet wel dat ze in de voorste straatjes van de wijk steeds meer op het toerisme inspelen. Er zijn enkele leuke cafés te vinden, maar je merkt dat een trendy café runnen nog wat onwennig is voor bepaalde eigenaren. 

Ik wilde daarnaast per se een Synagoge bezoeken; ik heb me rot gezocht en de Synagoge was zodanig verborgen dat het leek of het bewust weggestopt was, omdat het niet meer in gebruik leek te zijn en daarmee niet toegankelijk. Dit was jammer en we maakte al gauw weer pas richting Beyoglu. 

AYASOFYA

Als je de geschiedenis een beetje kent van Istanbul, weet je dat de Grieken en de Romeinen hier hebben geheerst. Istanbul was de hoofdstad van het Ottomaanse rijk en daar voor Constantinopel, de hoofdstad was van het Byzantijnse Rijk. Het gebouw heeft als verschillende religieuze gebouwen gediend en was in eerste instantie een Griekse kathedraal (destijds, 360 na Christus, de grootste van de wereld). 

Tip: bekijk voordat je musea, moskeeën,  kathedralen e.d. bezoekt of ze momenteel onder constructie zijn. Het zou zonde zijn als je de helft van de een van de bezienswaardigheden niet op de manier kan bewonderen als dat je zou willen. Het zijn natuurlijk oude gebouwen waar op den duur regelmatig onderhoud aan gepleegd moet worden. 

FEELS
Als ik ergens naartoe reis is het ‘feel-at-home’ gevoel een belangrijk aspect voor mij. In Istanbul had ik dat erg snel. De ongedwongen en relaxte sfeer, de moderne omgeving en mensen… alles had direct een lekkere flow. Religie is hier een belangrijk onderdeel van het leven en daarbij doen waar je je persoonlijk lekker bij voelt net zo goed. Je wordt ook door iedereen uitgenodigd voor lekkere appelthee, zonder dat ze er iets voor terug verwachten (de argwaan, ja). Ik moest dat even van mij af laten glijden omdat je natuurlijk ook veel verkopers van winkels hebt die wél wat van je willen. Maar het heeft voor gezellige en mooie gesprekken gezorgd met locals. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en helpen je graag als je hun wat vraagt. 

ETEN EN DRINKEN IN ISTANBUL
Hoe meer je richting het Zuiden van Europa gaat of dus net buiten Europa, hoe meer de eetcultuur leeft. Dit geldt ook voor Turkije en dus Istanbul. Ik blijf het zeggen: eten verbindt mensen met elkaar en liefde gaat door de maag. Ha! Om terug te komen op de eetcultuur in Istanbul: geweldig. Ik houd van mijn Indonesische roots en keuken, maar Turken kunnen er ook wat van. Het is anders, maar op een goede manier. Frisse smaken en de liefde is hier ook in het eten te proeven. In een volgend artikel vind je tips waar je lekker kunt eten en drinken in verschillende delen van de stad.


#1 & #2: Sahlep; mijn favoriet drankje in Turkije. Gemaakt van melk en poeder van knollen van een bepaalde Orchidee. #3 Typisch Turkse koffie. Hier ging ik minder goed op – ik had het gevoel of ik zo’n 54 rondjes wilde rennen. 

PRINCESS ISLAND – BÜYÜRKADA

Eiland? Eiland? Yep, Istanbul heeft ook verschillende eilandjes waar je per veerboot kunt komen. We kregen de tip van een Turkse jongen die in één van de souvenirshops werkte, waar wij dagelijks langs liepen. Spoiler: ik vond de boottocht naar het eiland specialer dan het eiland zelf. Je kunt makkelijk op dezelfde dag heen en terug. Het eiland deed mij denken aan Gili Trawangan – een klein eilandje bij Bali. Er rijden geen auto’s of andere motorvoertuigen en je hebt er paarden met wagens en allerlei kleurrijke koffie- en eettentjes. Super toeristisch ingericht – dat wel. De mensen die wat welvarender zijn hebben hier vaak een yali (vakantiehuis). De sfeer is er heerlijk en je bent echt even weg uit de stad en dat op een uur afstand met de veerboot. Fiets of wandel het eiland rond en geniet van al het groen op het eiland. Het was een lekker spontane get-away op onze een-na-laatste dag in Istanbul. Over de get-away naar Cappadocië vertel ik jullie in een volgend blog; tipje van de sluier: ma-gisch.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.