Travel: Jakarta City Journal – a beautiful chaos (NL)

Een blik in mijn Jakarta City Journal:
Aangekomen in Jakarta; save and sound! Inmiddels ben ik al enkele dagen in de hoofdstad van Indonesiรซ. Het is alweer negen jaar geleden dat ik voor de laatste keer voet op Jakartaanse grond heb gezet. Een bizar grote stad, met appartementencomplexen die zowaar de hemel kussen. Een stad waar het contrast tussen arm en rijk duidelijk zichtbaar is; waar achterstandswijken grenzen aan die hoge wolkenkrabbers. Niet veel mensen zijn enthousiast over Jakarta, maar geloof mij, het heeft zeker zโ€™n charmesโ€ฆ

Wanneer ik mijn eerste stappen buiten het hotel doe, de warmte over mij heen komt en ik het drukke verkeer hoor gaan, kan ik alleen maar denken hoe fijn deze chaos eigenlijk voor mij klinkt: City lifeโ€ฆ a beautiful choas.ย 

Food & drinks
Ik zou jullie de hotspots in Jakarta kunnen geven, maar ik kies er vandaag voor om jullie over de kleinere schoonheden te vertellen.ย  Zoals je misschien al weet, draait een groot gedeelte van de Indonesische cultuur om gezelligheid; and that equals food. Eten verbindt mensen en daar draait het hier allemaal om. Wanneer je gaat ontbijten, lunchen of dineren, kan je in Jakarta overal terecht. Het liefst eet ik persoonlijk in de kleine โ€˜warungsโ€™ langs de weg. Het zijn allemaal afzonderlijke tokootjes waar ze veel verschillende dishes aanbieden. Alles smaakt ook beter hier, lijkt het wel. Ik heb afgelopen week bijvoorbeeld, ontzettend genoten van een bord nasi goreng (gebakken rijst). Simpel, maar oh zo smaakvol!

Gezien de tropische vruchten hier letterlijk voor het oprapen liggen, kan het ook niet anders dat ze de fijnste en puurste juices aanbieden. Wel wil ik jullie adviseren na te vragen of het water en de ijsklontjes die ze gebruiken, van gekookt water zijn gemaakt. Het is namelijk mogelijk dat je maag van streek raakt wanneer dit van lokaal kraanwater is gemaakt (vooral wanneer je nog moet acclimatiseren). De kosten van het eten liggen zo onvoorstelbaar laag; voor dat bordje nasi goreng betaalde ik nog geen euro! Je kan het zo gek maken als je zelf wilt, maar het leven hier is relatief goedkoop.

Accommodatie
Machet (file) is een begrip dat vaak in de mond wordt genomen wanneer men over Jakarta spreekt. Ik kan beamen dat de files hier elke dag gigantisch zijn. Je hebt een lange adem nodig in het verkeer van Jakarta. Het hotel waar ik in verblijf, Swiss-Belinn, ligt op een tien minuten afstand van het vliegveld; dit scheelt uren aan in de file staan. Op mijn doorreis ben ik binnen no-time op het vliegveld. Het Swiss-Belinn is gebouwd in 2013 en dus een relatief nieuw hotel. Het personeel is vriendelijk, het ontbijt is lekker (maar het is leuker om buiten de deur te eten), de kamers zijn schoon en ze beschikken over Wi-Fi, een kleine spa en fitnessruimte. Als sportliefhebber moet ik hierbij wel zeggen dat de fitness apparaten vrij basic zijn en de apparaten niet altijd verstelbaar. Verder ben ik heel positief over dit 3-sterrenhotel! Voor informatie kun je terecht op hun website.

On the road
De locals gaan hier in het weekend naar buitenplaatsen zoals Bandung en Bogor. Dit zijn prachtige gebieden, als je het mij vraagt. Geduld is overigens een schone zaak als je hier ergens wilt komen. Ik ben de afgelopen dagen, net zoals de locals dat doen, naar Bandung geweest. Zoals ik al eerder aangaf is alles hier vrij chaotisch; het verkeer topt โ€˜m in deze categorie. De verkeersregels zijn heel anders als in Nederland en als toerist is het vrij gevaarlijk om zelf te rijden. Via verschillende lokale reisbureaus kan je een auto huren met chauffeur die de stad en omgeving goed kent (de prijzen verschillen hierin).

Onderweg naar Bandung kom je de meest groene vegetaties, je kijkt je ogen uit op een vitale natuur; van rijstvelden (sawaโ€™s) tot theeplantages. Eรฉn van de mooiste bezienswaardigheden rondom Bandung, vind ik de โ€˜Kawah Putihโ€™ (letterlijk: witte krater). Kawah Putih is een kratermeer dat 47km ten zuiden van de plaats Bandung ligt (krater van de vulkaan Patuha). De kleur van het water is een mooie zachte kleur blauw. Ik raad je aan de Kawah Putih zeker te bezoeken wanneer je naar Jakarta of Bandung gaat. Let wel: de toegangsprijzen van de bezienswaardigheden (in Indonesiรซ over het algemeen) liggen voor niet-Indonesiรซrs hoger dan voor de locals, soms gooien ze de prijzen wel twee keer over de kop. Ik adviseer je om je goed te laten informeren wanneer je dit soort tripjes gaat maken; op deze manier kom je voor geen verassingen te staan.

Naast de Kawah Putih heb ik ook de Nederlandse erevelden in Bandung bezocht. Op deze velden rusten die lichamen van 4.000 militairen die gevochten hebben in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) die omkwamen in de strijd tegen de Japanners, waaronder de broer van mijn overgrootoma. Naast de militairen rusten hier ook veel burgers uit interneringskampen in en rondom Bandung. Een bijzondere plek die goed wordt onderhouden, mede met steun van Nederland.ย ย 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.